Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Κουβέντα με τα Erthels υπό τη "λάμψη" της γοητευτικής... Hildegard van Ostaden

Μικροί και μεγάλοι, όσα χρόνια κι αν γράφεται η ιστορία του ανθρώπινου γένους, έχουν ένα κοινό γνώρισμα. Τρελαίνονται για ιστορίες! Ναι, αυτές τις ιστορίες που εξάπτουν την φαντασία και μας επιτρέπουν να περιπλανηθούμε σε ένα κόσμο φανταστικό όπου τα πάντα είναι δυνατόν να γίνουν και όλα επιτρέπονται.



Οι μικροί δείχνουν σαφείς τάσεις ταύτισης με τους ήρωες και τις καταστάσεις των ιστοριών, καθώς βιάζονται να μεγαλώσουν ... ενώ οι μεγάλοι δείχνουν σαφείς τάσεις φυγής και απομάκρυνσής από την πραγματικότητα που βιώνουν, καθώς επιθυμούν να ξαναγίνουν παιδιά. Ίσως, γιατί στον κόσμο των ιστοριών έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν, έστω και προσωρινά, από την καθημερινότητα, την ρουτίνα τους και την άχρωμη-μηχανική επανάληψη των πράξεών τους. Μια επανάληψη που αποτελεί, κατ' εμέ, την αιτία όλων των "δεινών"! Στον κόσμο των ιστοριών και των παραμυθιών όλοι εξισώνονται μεταξύ τους.
Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι απλά ακατανίκητο, αφού η φρεσκάδα και η διάθεση για δράση των μικρών, παντρεύεται μοναδικά με την εμπειρία και τη σοφία των μεγάλων ... Γι' αυτό αρέσουν σε όλους οι ιστορίες ... Γιατί οι ήρωες τους μπορούν να είναι ο οποισδήποτε από εμάς ... Γιατί ο κόσμος που ζουν οι ήρωές μας είναι φανταστικός και μπορούμε να τον κάνουμε ό,τι θέλουμε εμείς ...

Μια τέτοια ιστορία που να ζωντανεύει στη φαντασία μας έναν ολόκληρο ουτοπικό κόσμο πλασμάτων - ξωτικών είχε στο μυαλό του για 30 ολόκληρα χρόνια ο Bas, μόνο που τον κρατούσε για τον εαυτό του και δεν τολμούσε να τον μοιραστεί με κανέναν. Όλα άλλαξαν όμως, όταν στο διάβα του βρέθηκε μια "αιθέρια ύπαρξη" που μόνο από έναν φανταστικό κόσμο μιας απίθανης ιστορίας θα μπορούσε να προέρχεται ...
Η Hildegard ήταν αυτή που "ανάγκασε" τον Bas να βγάλει στη φόρα την ιστορία των Erthels και ευθύς αμέσως η ίδια πάτησε σε αυτήν την ιστορία και την έκανε γνωστή σε όλη την μπυροφιλική κοινότητα, φτιάχνοντας απλά αυτό που ήξερε καλά να κάνει : μπύρα!!

Έτσι κάπως γεννήθηκαν οι καταπληκτικές ετικέτες Urthel το 2000 με την υπογραφή της Ζυθοποιού Hildegard και του Bas o οποίος μετέφερε στο καβαλέτο του όλη την ιστορία των Erthels, των νάνων-ξωτικών, που είχε πλάσει στην φαντασία του δεκαετίες πριν. Οι μπύρες είχαν την υπογραφή Leyreth Breweries, όνομα εμπνευσμένο από τον δρυίδη Leyerth που ήταν ο ζυθοποιός των Erthels!
Η Hildegard αποτελεί μια απ' τις ελάχιστες γυναίκες ζυθοποιούς που υπάρχουν στην πιάτσα με πτυχίο από τη Σχολή Ζυθοποιίας Kaho St. Lieven του Πανεπιστημίου της Γάνδης.



10 χρόνια πλέον έχουν περάσει από τότε που το ζευγάρι αυτό έκανε τη δική του ιστορία πραγματικότητα. Πλέον η γοητευτική Ζυθοποιός πειραματίζεται στα καζάνια της La Trappe στο Koningshoeven της Ολλανδίας, αφού μέχρι το 2006 την φιλοξενούσαν - φαντάζομαι με ιδιαίτερη χαρά - στις εγκαταστάσεις της Van Steenberge. Σε αυτά λοιπόν τα «μοναστηριακά καζάνια» ήρθε μετά από κόπους χρόνων η επιβράβευση και αποζημίωση που ονειρευόταν.

Η Urthel Saisonnière βραβεύτηκε για το 2010 ως η καλύτερη ευρωπαϊκή seasonal pale ale από το WBA (World Beer Awards) και πιθανόν αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που η Hildegard και ο Bas Van Ostaden έδωσαν το «παρών» φέτος στο 4ο Φεστιβάλ Μπύρας στη Brugge του Βελγίου, καθώς τα προηγούμενα τρία χρόνια ήταν απόντες, παρά τις καταπληκτικές ετικέτες που με πάθος και ζήλο είχαν ήδη προσφέρει στην μπυροφιλική κοινότητα του Βελγίου και όχι μόνο. Η παρουσία τους αυτή στο εν λόγω Φεστιβάλ ήταν κάτι που το περιμέναμε όλοι μας …

Στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στις 11 Σεπτεμβρίου του 2010, άνοιξαν οι πόρτες του Φεστιβάλ στην Brugge και ο κόσμος ξεκίνησε ευλαβικά την διαδικασία της δοκιμής των πάμπολλων ετικετών που είχαν παρατάξει μπροστά μας οι Βέλγοι μικροζυθοποιοί υπό την διοργάνωση του BAB (Brugse Autonome Bierproevers ή στα πιο κατανοητά αγγλικά: Bruge's Autonomous Beer tasters).

Ποιος θα το φανταζόταν πως περίπου μια ώρα αργότερα θα συναντούσαμε το ζεύγος van Ostaden πίσω από τις φευγάτες σε σχεδιασμό κάνουλες της Urthel ! Στο Φεστιβάλ αυτό είθισται οι ίδιοι οι Ζυθοποιοί να βρίσκονται πίσω από τα draughts των σταντς τους. Αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία, αλλά όχι πάντοτε. Να σας πω την αλήθεια πραγματικά δεν πίστευα πως θα μας τιμήσουν οι ίδιοι οι εμπνευστές των καταπληκτικών ετικετών της Urthel με την παρουσία τους …
Κι όμως… αυτή .. ήταν εκεί … Με ένα χαμόγελο εκθαμβωτικό, με έναν αέρα… μια αύρα μοναδική … που μόνο με την αύρα ενός ανοιξιάτικου πρωινού μπορούσε να συγκριθεί … Ήταν εκεί … πίσω από τα draughts να μοιράζει χαμόγελα στους επισκέπτες και να τους προσκαλεί να δοκιμάσουν τις δημιουργίες της … Σας πληροφορώ πως κανένας δεν μπορούσε να της αντισταθεί…


Η χαρά της ήταν απερίγραπτη, όταν της είπαμε πως είμαστε φανατικοί οπαδοί των Erthels και η έκπληξή της ακόμη πιο μεγάλη όταν πληροφορήθηκε πως είμαστε από την Ελλάδα …
Αμέσως ρώτησε πώς προμηθευόμαστε τις μπύρες της μιας και κανένας εισαγωγέας στη χώρα μας ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε αυτό το βήμα … Μετά τα απαραίτητα συγχαρίκια που πέσανε για την επιτυχία της Saisonnière, μας σερβίρισε με την ίδια πάντοτε λάμψη που δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την αποχωριστεί από πάνω της και μας σύστησε στον Bas που καθόταν όλη αυτήν την ώρα δίπλα της σαν φύλακας άγγελός της …

Καθώς οι υπόλοιποι συνέχισαν να χαζογελούν μπροστά της λέγοντας ό,τι τους έρχονταν εκείνη την ώρα στο κεφάλι, εγώ έπιασα μια μικρή κουβεντούλα με τον εμπνευστή των Erthels … Τώρα που το σκέφτομαι μου φαίνεται εξωπραγματικό … Εγώ να μιλάω με τον άνθρωπο που δημιούργησε και σχεδίασε τα Erthels και όλο τον φανταστικό κόσμο τους … Τον άνθρωπο που η έμπνευσή του στάθηκε αφορμή να δημιουργηθούν οι ετικέτες της Urthel δια χειρός Hildegard …

Θα σταθώ σε μερικά σημεία της πολύ φιλικής κουβέντας μας που θεωρώ πως μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Στην κουβέντα που είχαμε για τη Saisonnière μου είπε πως ο ίδιος είχε αντίρρηση στην πρόταση της Hildegard να φτιάξει μια seasonal ale. Προφανώς, όμως, η γοητευτική lady είχε τον τρόπο της να τον μεταπείσει και ασφαλώς δικαιώθηκε. Η Saisonnière έχει ήδη παρουσιάσει πολύ μεγάλη επιτυχία στους κόλπους του Βελγίου και αυτό τους κάνει να θέλουν να συνεχίσουν με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο το έργο τους.

 
Στη συνέχεια, μιλώντας για τις υπόλοιπες ετικέτες της Urthel, μου εκμυστηρεύτηκε πως η Urthel Samaranth 12 Quadrium – η δυνατή quadrupel της σειράς – φτιάχτηκε με αφορμή το γάμο τους, αφού ο ίδιος ήθελε μια εκλεκτή δυνατή μπύρα για να κεράσει τους καλεσμένους τους μετά το μυστήριο. Η μπύρα ενθουσίασε τον κόσμο και αποφάσισαν να την κρατήσουν σαν συνταγή σε μόνιμη βάση …

Μου είπε επίσης για τη λέξη pache που είναι γραμμένη στα καταπληκτικά ποτήρια της Urthel και που στον κόσμο των Erthels τη χρησιμοποιούν όταν πίνουν μπύρα και σημαίνει κάτι σαν "Cheers and wishing you the Best"! H κουβέντα κινήθηκε στη συνέχεια σε θέματα πιο γενικά πάνω στην μπύρα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Βέλγιο. Μιλήσαμε για τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, για τον τρόπο διανομής των βαρελιών της Urthel στο Βέλγιο, για τον τόπο διαμονής του ζεύγους (20 χιλιόμετρα μόλις έξω από την Brugge) και για τα πήγαινε- έλα στο Koningshoeven όπου ζυθοποιούν.

Αφού μου έδωσε μια κάρτα τους και αφού συζητήσαμε για τις προοπτικές να έρθει αυτή η μπύρα στη χώρα μας, χαιρετηθήκαμε για λίγο και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το απόγευμα ή την επόμενη μέρα … Και όλα αυτά πάντα υπό το λαμπερό βλέμμα της Hildegard που δεν έπαψε στιγμή να ρίχνει κλεφτές ματιές προς το μέρος μας, ενώ ταυτόχρονα με την ίδια πάντα γοητεία συνέχιζε να εξυπηρετεί τους επισκέπτες που αυξάνονταν συνεχώς μπροστά από το σταντ της Urthel.

H επόμενη και τελευταία συνομιλία που είχα με την Hildegard ήταν την άλλη μέρα το μεσημέρι, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το χώρο του Φεστιβάλ, αφού η ώρα για την επιστροφή στην Ελλάδα ήδη είχε αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα.
 Στην τελευταία μας αυτή κουβεντούλα μου είπε τα δυσάρεστα πως τόσο η Urthel Magnificum όσο και η καταπληκτική tripel της σειράς η Urthel Hibernus Quentum δεν θα ξανακυκλοφορήσουν. Οι μπύρες της σειράς επομένως θα μείνουν τρεις: Η εξαιρετική Urthel Hop-it, η Samaranth 12 Quadrium και φυσικά η Saisonnière . Ο χρόνος ήταν πιεσμένος για περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ ο κόσμος γύρω από το σταντ τους είχε πάλι αρχίσει να πυκνώνει … Χαιρετηθήκαμε με μια εγκάρδια χειραψία και την άφησα να συνεχίζει να μοιράζει χαμόγελα γύρω της με την ίδια λάμψη που το έκανε από την πρώτη στιγμή του Φεστιβάλ …


"Στην ετικέτα ποζάρει ο νάνος ξωτικό με την μελιτζανωτή μύτη και την καράφλα. Τα Erthels όταν μεγαλώνουν χάνουν τα μαλλιά τους, αλλά αποκτούν μια εντυπωσιακή γενειάδα και όπως λένε η πλούσια γενειάδα δείχνει σοφό Erthel. Τα πιο νεαρά Erthels, έχουν πυκνά μαλλιά γιατί χρησιμοποιούν πολύ τη μπύρα στο κεφάλι, μια και πιστεύεται πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες για την τριχόπτωση (στα Erthels όχι στους ανθρώπους... Μια από τις πρώτες μπύρες Urthel, λέγεται μάλιστα Tonicum Finiboldhus Amber Ale). Αλλά τα σοφότερα Erthels προτιμούν να την απολαμβάνουν πίνοντάς την"

Κάπως έτσι μας έκανε γνωστή την φανταστική ιστορία των Erthels o αγαπητός μας φίλος Chalice, πριν περίπου δυο χρόνια μέσα από το forum του all4beer.com … Κάπως έτσι γνωρίσαμε και τους Hildegard και Bas van Ostaden !

Από τότε τους τιμάμε συχνότατα, όπως τιμάμε και όλες τις ετικέτες του κόσμου που κρύβουν από πίσω τους τη δική τους φανταστική ιστορία, άλλοτε με ξωτικά, άλλοτε με νάνους, άλλοτε με μάγισσες, άλλοτε με συμπαθητικά τέρατα ή άλλα πλάσματα που μόνο ο ανθρώπινος νους μπορεί να εφεύρει ..
Είπαμε … Κάθε μπύρα και μια ιστορία…

Κι εμείς λατρεύουμε τις ιστορίες … γι’ αυτό λατρεύουμε και την μπύρα!

Pache … !!!


3 σχόλια:

  1. Μπραβο Μιχο μου πολυ ωραιο αφιερωματακι για τις αγαπημενες μας Urthel...Θα ηθελα και εγω να αναφερθω σε αυτη την καταπληκτικη γυναικα που ακουει στο ονομα Hildegard η οποια ειναι πανεμορφη και καποια στιγμη που ειχαμε πιασει την συζητηση της πεταξα την τρελη ατακα..."Your beers are so nice just like you" και αυτη που απαντησε με ενα πολυ γλυκο χαμογελο...παει την ερωτευτικα:)...
    Οσο για τον Bas με τον οποιο ειχαμε πιασει και με αυτον μια συζητησουλα σχετικα με την hot-it(αλλα και διαφορα αλλα..)με αφορμη την Troubadour Blond που δοκιμαζα εκεινη την στιγμη (μια πολυ καλη Hoppy Blond) μου ειπε οτι αφορμη για να βγαλουν την hop-it ηταν ενα ταξιδι τους στην Αμερικη οπου και δοκιμασανε καποιες που καλες hoppy και IPA μπυρες και ετσι θελησαν να βγαλουν και μια δικια τους αναλογη ετικετα αλλα με πιο βελγικο χαρακτηρα και ετσι μας χαρισαν την Urthel hop-it...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ρε ΜΟΝΚ τυχερούλη ... Εσύ τουλάχιστον ξόδεψες την περισσότερη ώρα από όλους μας συνομιλώντας με την Hildegard ...
    Εγώ φεσώθηκα τον Bas ... Καλό παληκάρι, δε λέω, και ψαγμένος τύπος, αλλά ... τα πάντα όλα ήταν η ξανθιά κυρία ...
    Α ... κι ευχαριστώ για τις φωτος που μου έστειλες.
    Ο Σπυράκος, φίλοι μου, εκτελούσε χρέη φωτογράφου - ρεπόρτερ όλες αυτές τις μέρες του ταξιδιού μας και μου έστειλε κάποιες φωτογραφίες με email για να βάλω στο παραπάνω κείμενο ... Βέβαια, κρατώ τις επιφυλάξεις μου για το αν μου τις έστειλε όλες ... Κάτι μου λέει πως κάποια κοντινά πλάνα της Hildegard τα έχει φυλαγμένα στον υπολογιστή του και μάλιστα τα έχει κλειδώσει με κωδικό πρόσβασης-ασφαλείας για να τα απολαμβάνει μόνο ο ίδιος...
    Ατιμούλικο ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπεροχη η Saisonniere.την ταραξα στο φεστιβαλ.
    μου εκατσε τελεια αυτη η μπυρα οπως κ η κυρια ζυθοποιος με το κομψο χαμογελο κ τα σαρκωση χειλη...

    υγ..Μονκ'
    αυτη η Troubadour Blond ηταν απο τις πιο ευχαριστες ανακαλυψεις που κανατε..ευγε λεβεντες ηταν εξαιρετικη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή